diumenge, 7 de desembre de 2008

Paraules prohibides.

Traducció d’una carta que he enviat a la revista National Geographic, ara cal que la publiquin, tot i que per experiència (subscriptor des de el primer número fá deu anys), no es solen ficar en temes politics europeus o americans.

PARAULES PROHIBIDES
Tracten a l'article Paraules prohibides, dintre de la secció Cultura de la revista de Desembre, sobre la falta de llibertat d'expressió. En referència a Espanya expliquen un cas d'injúries a la corona ocorregut en l'any 1995 i no expliquen massa bé si la llei que permet al rei querellar-se és espanyola o marroquina. A Espanya existeix una llei que prohibeix expressament la calúmnia o injúries a la corona, en concret el punt 3 de l'article 490 del codi penal.
Hi han dos casos molt més recents que el que nomenen a l'article i els dos amb resolucions judicials.
Un d'ells ocorregut en el 2007, va ser la persecució inaudita a republicans catalans per cremar fotos dels reis, amb l'espantall inclòs d'haver de repetir un judici perquè el jutge es va negar a contar amb intèrpret de català, dret que si s'atorga sempre als terroristes d'ETA o als terroristes implicats en els atemptats yihadistes de Madrid. Els republicans acusats només van cremar fotos. El jutge va rebre la declaració dels acusats en una llengua que no entenia. Els fets van ocórrer a Girona i els acusats varen ser jutjats dues vegades a Madrid i hauran de ser jutjats una tercera a Girona per un tribunal ordinari ja que l'Audiència Nacional ho ha traspassat.
L'altre cas també de 2007, va ser el lamentable segrest, en democràcia! de la revista satírica El Jueves, a la que apareixia una caricatura de l'hereu mantenint relacions sexuals amb la seva esposa. Una portada que a mi em va semblar molt divertida i encertada, vaig córrer al quiosc abans que s'esgotés com va acabar passant, en aquesta portada es qüestionaven les promeses electorals i la poca feina que té, aquesta i qualsevol altra monarquia.
No entenc com no s'esmenten aquests dos casos sent molt més actuals i sense cap dubte molt més greus, pel desproporcionada de la reacció judicial.

Resposta rebuda avui 10 de desembre per part de National Geographic. (No diuen si publiquen o no la carta, però, pel to de la resposta entenc que serà mes aviat no).

Apreciado lector:

En primer lugar, muchas gracias por colaborar en el foro de nuestra revista. Nos gustaría aclarar el ejemplo que usted cita se refiere al rey de Marruecos, no el rey de España. El monarca marroquí se querelló contra el entonces director del diario 16, José Luís Gutiérrez, por una información aparecida en su diario que lo relacionaba directamente con el tráfico de drogas. La acusación se basó en una ley preconstituncional que permitía imputar directamente al director de la publicación en casos como este.
Lamentamos que el texto no quedara claro.
Atentamente
La Redacción

2 comentaris:

Bidan ha dit...

En Tardà hauria de pensar una mica més abans de parlar. ¿que guanyem amb que mori el Borbó? Res. Ens en ficaran un altre de pitjor. I entre tenir com a Reina a la Sofi o a la Leti... No hi ha color.
Pel que s´ha de lluitar es per acabar amb la atávica monarquia abans de que la palmi en Juanqui. Serà campechano i tot el que vulguis però es un traidor al seu poble (que li preguntin als espanyols del Sahara Occidental, El Aaiun, 1974 "España no os abandonará...") i un conspirador tàcit (aixó es més difícil de demostrar), 23-F. Pel primer delicte podría anar a la presó 20 anys, si hi hagués hagut algú amb collons per denunciar-lo.

RafaJiménez ha dit...

No, no... Que no mori que desprès encara el faran màrtir.
Sel's haurà de derrotar democràticament, tot i que hagin estat col·locats al lloc que ocupen de la manera menys democràtica que existeix, com herència d'un dictador,
El problema es que tenen els mitjans de tot tipus (menys internet) totalment controlats, però queda menys.
Referèndum ja!!!
No tindran collons...