dissabte, 29 de novembre del 2008

ASHA IBRAHIM DHUHULOW (Mogasdicio 1995 – Kismaayo 2008)

Asha Ibrahim Dhuhulow va néixer víctima l’any 1995 al camp de refugiats Hagardeer de Kenia, on la seva família va haver de refugiar-se tres anys abans procedent de Mogadiscio.
Asha patia epilèpsia, per el que la família va enviar-la amb els avis a Mogadiscio, per a rebre millor atenció sanitària.
Asha no va arribar mai a Mogadiscio perquè la guerra la va aturar a mig camí, a Kismaayo.
Asha va poder sobreviure dos mesos a aquesta ciutat gràcies als coneguts que va fer pel camí, però se li acabaven els calés.
Asha va ser obligada per tres homes del clan més poderós de la ciutat, a anar a la platja, allà la van violar.
Asha va ser violada per tres adults.
Asha va trucar al pare per demanar-l’hi consell, i aquest li va dir que els denunciés.
Asha va creure als familiars del seus agressors, que li van prometre amb bones paraules, joies i calés, ella tant necessitada com estava, si retirava la denúncia i els perdonava.
Asha va ser denunciada pels familiars dels agressors per extorsió, al mateix temps que ella la retirava.
Asha va anar al tribunal islàmic per a retirar la acusació i al moment va ser arrestada i acusada d’adulteri per mantenir relacions sexuals sense estar casada, deien que tenia trenta-quatre anys, era bígama i prostituta.
Asha no va tenir dret a un advocat ni a un metge.
Asha va ser condemnada a morir lapidada, assassinada, a l’estadi de futbol de Kismaayo.
Asha va trucar al seu pare Ibrahim per dir-l’hi: “Papà, sóc la teva filla, volen matar-me, si us plau digui’ls-hi que em perdonin”. Ibrahim l’hi va preguntar qui la volia matar, “l’home que tinc al costat no em permet dir les raons”. Ibrahim va parlar amb l’home, l'hi va preguntar qui era i perquè vol matar la seva fila Asha, l’home va respondre que no podia contestar això “però que sàpigues que la teva filla serà lapidada d’aquí a una hora”.
Ibrahim es va desmaiar.
Asha va aixecar la compassió d’una part del miler d’assistents que van anar a veure l’espectacle de la seva mort i es van revoltar. Aquests assistents van veure clarament que no era cap prostituta de trenta-quatre anys, es van adonar que era una nena de catorze.
Asha va poder veure, abans no la enterressin tot el cos només deixant-l’hi el cap el cap a la vista, com els milicians integristes obrien foc contra els assistents que la intentaven defendre i mataven a un nen de sis anys i malferien a sis persones més.
Asha va veure com arribava un camió ple de pedres que acabarien amb la seva curta vida.
Asha també va veure com la rodejaven una multitud d’homes i agafaven pedres preparats per acabar amb ella. L’últim que va veure va ser aquell que se l’hi apropava amb una caputxa, tot i que a aquestes alçades ja no veia massa bé perquè no tenia ningú que li netegés les llàgrimes.
Asha , segons els testimonis, segurament va patir varis atacs epilèptics mentre tot això passava.
Asha no va saber que varen haver d’interrompre l’assassinat fins a tres vegades per comprovar si per fi era morta.
Asha tampoc es va assabentar que els islamistes es van disculpar pels trets i que buscarien els responsables, només dels trets, no del camió de pedres, ni de la no assistència medica, ni de la manca d’advocat.
Asha no va poder saber que la lapidació no està mencionada a l’Alcorà, com no ho saben molts musulmans.
Asha va ser una víctima tota la seva vida des de que va néixer catorze anys enrere en un camp de refugiats.
Asha Ibrahim Dhuhulow va morir víctima i assassinada el 26 d’octubre del 2008 a Kismaayo, Somàlia.
Font: Lali Cambra, corresponsal de El País a Ciutat del Cap.

2 comentaris:

AnaLaporta ha dit...

No he plorat però quasi...
Només tinc una pregunta que no sé si podràs contestar; com pot haver-hi gent tant cruel?

RafaJ ha dit...

No reina no. No puc respondre a aquesta pregunta, com tampoc puc entendre que sent la gent en agafar pedres i matar a una persona, o al botxí americà que pitja el botó de la cadira elèctrica o injecta la injecció letal, o tants d'altres assassins que maten legalment...