Curiosa iniciativa, algú (no he aconseguit esbrinar qui), ha creat un mirall del cercador Google, per poder fer un Google Països Catalans.
Quan parlem de Google com cercador, parlem d'Internet, de webs, d'escrits, en definitiva de paraules, que és el que forma una llengua. No hauríem d'entendre l'abast d'un cercador amb fronteres polítiques, més aviat les possibles fronteres haurien de ser idiomàtiques. Google abans era més innocent i estava més per l'idioma que per les fronteres, però, és una empresa, i les empreses reben pressions de tota mena i ells no s'han escapat.
Hi va haver un temps que existia un domini anomenat http://google.ppcc.cat/le.ppcc.cat/, era una web privada sense anim de lucre, Google va acabar amb ella amb un burofax de quatre planes, com explica RacoCatalà. Això és una practica habitual, fer servir la portada de Google, però, sembla ser que no ho pots fer servir com Països Catalans, ja estem acostumats. Poc que passa pas res.
Diuen els més vells que va existir fa temps un Google Catalunya, però, no m'ho acabo de creure, tot i que tinc clar que algun dia ho arribarem a tenir. Actualment hi ha un Google en català, i un Google.cat, però, no us emocioneu, no han afavorit ni molt menys la versió catalana, també hi ha un Google espanyol a més del Espanya.
Si intentes pitjar l'enllaç de Entra (típic del Google, a dalt a la dreta, per a accedir amb un compte Gmail) a la plana de Google.cat, et surt un missatge d'error, hi has de pitjar un altre cop a Entra-hi. Això no passa a Google.es. Serà per culpa dels nostres menystinguts pronoms febles?
Respecte a fer servir el Google.cat o la versió .es en català, hi ha un gran problema que els usuaris ja fa temps que hem detectat i que descriu perfectament el blocaire Francesc Sánchez al seu article Google: Una amenaça pel català. De vegades fan que sigui més pràctic cercar en castellà que en català, no anem bé.
Certament Google és el meu cercador de referència, perquè funciona molt bé, però...
Cal que Google es posi les piles, com deia al principi, un cercador és un cercador de mots, d'escrits, no pas de fronteres i menys encara si aquestes ho son administratives.
Fins la independència no tindrem un cercador en condicions?
D'acord.
Ja ho aconseguirem... Algun dia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada