dimecres, 6 de maig del 2009

MOLT BON PAPER DELS GRUPS ROSINCS AL CAMPIONAT DE HIP HOP SITGES'09 (Crònica d'un "tongo" anunciat).

Step By Step

El passat cap de setmana es perpetrava a Sitges el campionat de Hip Hop organitzat pel club New S-Tudio de Sant Adrià del Besòs (o agregats que pel cas és el mateix).
Els grups del GimRos de Roses van quedar molt ben classificats, així els ballarins de Zona 8 van quedar tercers, el premiat CK Group també en tercer lloc en aquest cas de la categoria absoluta i els mitjans (d'edat) Step By Step van acabar classificats en un molt honrós cinquè lloc de la categoria absoluta.
Nosaltres vàrem arribar tard, com sempre, tot i així vam pagar els quinze euros d'entrada, com les més de mil persones que ens vàrem congregar a l'auditori de l'hotel Melià de Sitges.
Eduardo, el presentador de la competició amb la seva agudíssima veu, juntament amb l'organitzador del concurs, ens van estar matxacant moltes vegades explicant-nos que el jurat l'havien triat pensant que fos el més neutral possible, no cal, ja ho suposem (digues-me innocent) i que no tenien cap relació amb ells.

El primer premi i viatge a Las Vegas d'absoluta i de junior s'ho va endur els grups organitzadors (d'acord, potser aquests grups no ho organitzaven, però, si, els agregats en forma de familiars) De Vértigo i SuperNenas.

Al mateix moment del lliurament dels premis ja es sentien els primers crits de "tongo, tongo" entre el public.I aquí va arribar el caos, per molt que els organitzadors i el jurat volien donar lliçons de civisme esbroncant als pares i mares, no se n'adonaven que qui estava muntant el sidral eren els propis ballarins, farts de la farsa que allà havien presenciat.
Després al vestíbul de l'auditori els ballarins a l'uníson cridaven consignes del tipus... "manos arriba esto es un atraco" o "el año que viene no volvemos"...

Després la gresca es va traslladar dins l'auditori...


EL TONGO:

De vegades per arreglar un resultat no cal manar als jutges exactament que han de votar, també es pot fer d'altres formes, orientant, aconsellant, atabalant...
Moltes vegades ens van dir durant el campionat, que, per evitar susceptibilitats ,s'havien adreçat a jurats que no tinguessin rel·lació amb els organitzadors ¿perqué ho van repetir tant? doncs perqué no era veritat.
Exemples:
El cap dels jurats, un italià anomenat Cuzio, te penjat al seu MySpace des de fa més d'un any un video amb una actuació del grup organitzador, tot i no haver estat penjat per ell, és evident que sabia qui era el grup.
Un altre jurat, també italiana, Margherita Vasselli, va ser cap de jurats l'any anterior al mateix campionat i també els va jutjar al campionat de Las Vegas del 2008.
En Bobby Newberry que era un altre dels jurats també el van contractar per fer dos dies de masterclass, els seus bons i merescuts calés s'endurà, com per mossegar la mà de l'amo.
Queda clar doncs, que si hi havia un tracte anterior al campionat i que els jurats (o almenys una part) sabien qui era De Vértigo.
El dia abans al campionat hi va haver una sessió "prejudjing", que tot i que no és nou, als campionats de hip hop que es fan a Catalunya no es habitual, de fet, no en conec cap que en faci.
La sessió "prejudjing" consisteix en un passi privat davant dels jutges per a que ajudin als coreògrafs i ballarins a millorar. El problema es que la gent que està lluny d'on es fa aquesta sessió no hi poden anar i automàticament queden en inferioritat de condicions.
Aquesta sessió es va celebrar a Sant Adrià del Besòs, ciutat on tenen l'estudi els grups guanyadors.
D'aquesta forma els jutges ja els hi va quedar ben clar qui eren els equips que havien de guanyar.

Sens dubte una llàstima, perquè l'actuació d'aquests grups que van guanyar és molt bona i es nota que hi ha molta feina i il·lusions al darrere, que van quedar eclipsades per la moguda, però, també els altres participants s'hi deixen la pell i no es mereixen manipulacions d'aquests tipus.
El que està clar: Aquest any els hi hem pagat nosaltres el viatge a Las Vegas per a que tornin a fer el préssec com van fer l'any passat, però, al 2010, crec que s'ho hauran de pagar ells, perquè molts (tots) els grups que van participar s'ho pensaran molt abans de tornar-hi.
La moguda a arribat a extrems sorprenents, des de no permetre comentar al Fotolog del grup o la creació d'un Facebook.
Ja hem anat a uns quants campionats i puc assegurar que la revolució que es va viure a Sitges no ho havia vist mai. Increïble.
Canviant una mica de tema: ¿Perquè els esdeveniments de Hip Hop, sobretot a Barcelona, son exclusivament en castellà? ¿No hi ha presentadors que parlin mínimament el català?