dilluns, 16 de febrer del 2009

II FESTIVAL D’ART INDEPENDENT PEPE SALES 2009


El passat dimarts 27 de Gener del 2009, vàrem poder presenciar al Centre Cultural La Mercé de Girona el Festival d’art independent Pepe Sales aquest any dedicat al poeta Miquel Bauçà.

Els mecenes del festival Consol Ribas i Lluis Llamas.


Això és el que diu la Viquipèdia sobre Bauçà:

Miquel Bauçà Rosselló fou un escriptor i poeta mallorquí. De malnom Meravell. Va néixer a les cases de sa Clota, a Felanitx, Mallorca dia 7 de febrer del 1940 i morí a Barcelona dia 3 de gener del 2005. Orfe de mare als 12 anys, es va educar en un seminari. Socialment esquerp però personalment afable, va triar la literatura, la beguda i la soledat com a vies per afrontar l'esquizofrènia que l'afectava des de ben jove. Amic de Jordi Coca, va irrompre en el món literari com a una veu nova i fresca. Però, voluntàriament, va anar perdent tot contacte amb familiars i amics i només es comunicava amb l'editorial Empúries, a través d'un apartat de correu. El 3 de gener de 2005 el seu cadàver fou trobat pels mossos d'esquadra a casa seva, en avançat estat de descomposició. La seva mort es devia produir els últims dies de 2004, en circumstàncies desconegudes, malgrat que tot apuntava a una mort natural.
Fou un escriptor minoritari i singular, admirat però poc llegit, va deixar una obra inclassificable i elogiada per la crítica. Representava una literatura radical, sense consciència de ser-ho, escrita sense afany de notorietat, que abordava amb naturalitat els grans temes de l'home contemporani, enfrontat al temps i al sagrat.

LA RECOLLIDA SELECTIVA DE BRAGUES

Va ser tot un èxit, aconseguint als contenidors dipositats arreu de la ciutat, unes 2.500 calces segons els organitzadors, 2.000 segons la Guàrdia Urbana. També es van recollir per correu electrònic.


EL FESTIVAL


La nit va començar presentada per en Jordi Miquel de Deambulants, un tipus força divertit, dins l’antiga església de La Mercè, la segona actuació va ser de les més esperades de la nit, Arianna Puello, Nhoma i Factor Primo que van rimar “Unika Salida”, el nou single del seu darrer disc.

Unes quantes actuacions més i ens envien al gèlid (tot i els esforços de l'organització) claustre de l’antic convent per a presenciar algunes actuacions més. Aquí hi va haver els moments més hilarants de la nit, destacar el duet d’improvitzadors de jotes mallorquines, va ser molt sorprenent, el public deia dues paraules i les rimaven, com si fossin raperos, però, en mallorquí i a ritme de jota, espectacular.

Un assistent força col·locat va demanar pujar a l’escenari per a “els seus cinc minuts de glòria” que va dir el presentador, va ser una tallada de rotllo pel discurs inconnex que va perpetrar, però, son les coses que té l’art independent i contemporani. A l'apartat freak també inclouré una de les actuacions que més aplaudiments va aconseguir. En Dràcula.

La darrera actuació al claustre la va interpretar un noi disfressat de Dràcula, amb uns collons com un brau, que sense música, va estar durant deu increïbles minuts ballant (suposo), el vàrem aplaudir molt, per l’estrany de la proposta, pot ser que fos una aposta amb el seus col·legues, “si perdo, pujo a un escenari vestit de Dràcula amb dents postisses de botigues dels xinesos i ballaré sense música”.


Una altre cop cap a dins, ben calentets amb els plats forts de la nit, amb els mallorquins Oliva Trencada i The Marzipan Man entre altres, aquest van fer una interpretació molt eclèctica i espectacular dels versos d’en Bauçà. Un altre souvenir de la nit va ser la jam session que es va marcar en José Domingo amb components d'altres grups.


Per acabar destacar els espectaculars bocatas de pernil serrà amb alvocat que servien per 2€ al bar, en la línia del festival, pur art...

Moment bocata

El bar petat, lògicament.